top of page

BLOG & NIEUWS

  • O'Revoir

Veel sterkte gewenst! Of toch maar niet?


Wanneer iemand overlijdt willen we de nabestaanden troosten en bijstaan. We willen laten weten dat we aan hen denken.

Steeds opnieuw – omdat we het zo gewoon zijn – wensen we de nabestaanden sterkte. Zonder nadenken gebruiken we die zin. Net zoals we mensen condoleren. Zeer goed bedoeld allemaal, maar wat betekent het?


Sterkte wensen… Eigenlijk zeggen we : hou je sterk, ga niet aan je verdriet ten onder, hou je kin omhoog en je borst vooruit. We zeggen: laat je niet overmannen door je verdriet.

Zouden we niet beter te zeggen: ik wens je GEEN sterkte? Hoe zou het voelen als we vanaf nu zeggen: Ik wens je dat je jouw verdriet ten volle mag voelen. Ik wens je dat je even kopje onder gaat, en weet dat ik er ben om je weer op het droge te helpen?

We zijn het zo gewoon geraakt om onze emotie niet ten volle te leven. ‘Wenen is voor softies’. We kennen het allemaal. ‘Emotie tonen is voor drama queens.’ Ook deze kennen we. We kunnen er als maatschappij ook niet meer tegen als we diepe emotie bij anderen zien. Zelf heb ik ervaren dat na het overlijden van mijn papa, 21 jaar geleden, mijn toenmalig vriendje niet tegen mijn verdriet kon. Een week na het overlijden, kreeg ik de boodschap dat ik sterker moest zijn. Dat ik moest stoppen met huilen en verder gaan. Onwetend als ik toen was, heb ik dat gedaan. Ik heb mezelf bij elkaar gepakt, mijn schouders gerecht, mijn kin omhoog, borst vooruit en gaan. Tot ik 2 jaar later het leven gaf aan een prachtige dochter. En de allereerste seconde na de geboorte flitste het door mijn hoofd dat ik papa miste, dat ik wenste dat hij zijn kleindochter zou zien. En tijdens die periode die zo mooi is – de geboorte van een kind – voelde ik ook intens verdriet. Dit was verdriet wat 2 jaar lang opgesloten zat in me. De eigenschap van onderdrukt verdriet, is dat eens die wel gevoeld wordt, nog rauwer en pijnlijker kan aanvoelen, dan die initieel was. Elke emotie wil geleefd worden, anders zouden we ze niet voelen.


Ondertussen weet ik dat het een eer is om te mogen en kunnen rouwen om mijn dierbaren. Diepe rouw, betekent ook diepe liefde. Het is onmogelijk te rouwen, zonder de aanwezigheid van liefde. Rouwen is dus het verderzetten van liefde, op een andere manier. Het is een zoektocht om verder te leven, met het gemis aan je zijde.


Mensen sterkte wensen bij een overlijden is verdoken vragen om de emotie te onderdrukken en verder te gaan met leven. Terwijl het net een uitdaging is om inderdaad verder te gaan met leven, maar dan wel hand in hand met het geleden verlies.

Wil je je steun betuigen, en vind je niet dadelijk de woorden? Download dan gerust een

#rouwenisliefde-mannetje van onze website en stuur dit naar rouwenden. Werd je zelf geconfronteerd met het verlies van je geliefde tijdens deze op-afstand corona tijden? O'Revoir heeft een na-corona aanbod Bijzondere Herdenkingsmomenten op jullie maat, zoals je geliefde geleefd heeft!


Veel liefs & geen-sterkte maar #rouwenisliefde


Katrijn


Comentarios


bottom of page